Cementfabriken i Stora Vika

Fotograferat 2006.07.29


       


En dinosaurie av sprucken betongKvällens sista åskskurar hade precis dragit bort när jag närmade mig fabriken. Uppe vid kalkbrottet på andra sidan vägen ägnade sig ett gäng grabbar åt att dyka från de höga klipporna, ner mot avgrunden och det gröna vattnet. Alla söker vi våra kickar. Själv letade jag upp en lucka i staketet och tog mig in på fabriksområdet.

Detta är verkligen en gigantisk fabrik, en gång Europas största i sitt slag. En dinosaurie av betong. Grå stenhård sprucken betong när den är som allra vackrast. Rör som slingrar sig som ormar utmed väggarna, och märkliga maskiner i bleka pastellfärger. Och allting försiktigt pudrat med ett fint lager kalkdamm. Cementfabriken i Stora Vika bygdes av Skånska Cement 1949, och hade en kapacitet att tillverka 1200 ton cement varje dygn. En 700 meter lång linbana transporterade kalken från brytningen till fabriken, och linbanans stolpar är fortfarande väl synliga i terrängen. På 70-talet började dock fabriken bli allt för dyr i drift eftersom processen som användes slukade allt för mycket energi, och vid årsskiftet 1980/81 lades verksamheten ned.

Under tiden jag utforskade fabrikens översta våningar tyckte jag mig höra avlägsna fotsteg, men eftersom hjärnan ibland kan luras när man går omkring på övergivna platser så valde jag att igonera detta. Men plötsligt står jag öga mot öga med en upprörd man som med finsk brytning ger mig en utskällning. Min rätt att vistas på denna plats blir i hårda ordalag starkt ifrågasatt, men när jag frågar vad den upprörda mannen själv har för roll på området får jag inget bra svar. Han skruvar på sig, och vi kommer överens om att gå åt varsitt håll. Man tackar.

Det finns ett par företag som nu bedriver viss verksamhet inne på området, så om ni funderar på att åka hit så genomför ert besök på ett korrekt och snyggt sätt.