Hästhagen i Söderfors

Fotograferat 2007.07.04


       


En samling brutalistiska trevåningshus djupt sovande bland rosenbuskar och vildvuxna trädI utkanten av Söderfors ligger en samling brutalistiska trevåningshus djupt sovande bland rosenbuskar och vildvuxna träd. Sju stycken sönderbombade betonglimpor byggda på 60-talet, övergivna 35 år senare. Hästhagsvägen, en bortglömd restprodukt av industrisamhället. Sarajevo i Söderfors. Ett barn av sin tid, hatat av grannarna, hatat av kommunen. Allt för många dåliga minnen kanske. Men ovillkorligt älskat av naturen, som omfamnar betongen med all sin kraft. Diskbänksrealism i sin vackraste form.

Det var en surrealistisk känsla att vandra omkring bland husen en varm sommarkväll 2006. Den vackra sommarkvällen och de utbombade lägenheterna skapade en skön kontrast tillsammans, och de sönderflagade trappuppgångarna blev fina tillsammans med alla inristade namn och poetiska budskap från åren som gått. Fåglarna kvittrade och krossat tegel krasade under fötterna. En känsla av att någon hade lyckats korsbefrukta Tjernobyl med Bullerbyn.
Egentligen känns det både fel och orättvist att jämföra dessa två platser, de är så olika men på något sätt ändå inte… Om Pripyat vid Tjernobyl är en vacker men åldrad skönhet som fortfarande lyser av stolthet och framgång i sin törnrosasömn, så är Hästhagen kanske snarare den limsniffande och heroinmissbrukande kusinen som nu med svår ångest ligger sönderfrätt i ett smutsigt dike i Söderfors, utan vare sig framtidstro eller styrka... Men ändå inte helt utan elegans om man visar lite tålamod...

Sagans sista kapitel inleddes vintern 2008 då grävskopor till slut rullade fram över gräsmattor och sandlådor, för att krossa revolutionen. Tegelsten för tegelsten, sakta på väg mot döden, obducerad av vitklädda rymdmän klädda i skyddsmask.
Staten hade till sist gått in med pengar, och enligt ryktet ligger nu de krossade bostadshusen bakade som bullerskyddsvallar intill en landningsbanorna på Arlanda.
Och i Söderfors finns inga spår av det som en gång varit. Endast ett par exotiska buskar och träd i utkanten av en stor nysådd gräsmatta.