Läderfabriken i Klippan

Fotograferat 2007.03.31 samt 2008.12.27
Klippan centrum, här är jagI centrala Klippan ligger den legendariska "Chromläderfabriken". Verksamheten startades 1906 och fabriken hade som mest 200 anställda i början av 80-talet. Men det rådde stor överkapacitet i världen, och 1988 upphörde produktionen.

Idag står anläggningen kvar som en kristalliserad ruin, inbäddad bland villaträdgårdar, rosenbuskar, äppelträd och miljöfarligt avfall. En vacker och kraftfull tegelbyggnad, vakar tyst över sitt revir, vägrar att ge sig. Gula kromfärgade diamanter växer upp genom golvet och ut genom väggarna, till ljudet av duvornas vingslag. En av de mest förorenade platserna i Skåne, och en av de vackraste platserna i Sverige. Och precis utanför väggarna pågår stadens sömniga vardagsliv, precis som om inget hade hänt.

I slutet av december 2008, två och ett halvt år efter första besöket, åkte jag dit igen. Inte mycket hade förändrats, förutom att det denna gång var mycket enklare att komma in i fabriken. Förra gången ålade jag genom brännässlor under dubbla staket, nu stod portarna öppna på flera fronter.
Rivningen kommer närmare och närmare, och den sneda skorstenen som syns långväga ifrån lär fällas till marken inom en snar framtid.